Facebook Pixel
Söndagsintervjun

Maxida Märak – vägrar göra som du säger

Söndagsintervjun
Söndagsintervjun

Hennes morfar, Johan Märak, var en pionjär som tog jojken in i kyrkan. Barnbarnet Maxida Märaks för hans arv vidare - men med en betydligt hårdare ton. Varför blev det så?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Maxida Märak slog igenom som artist för ungefär tio år sedan, med en blandning av jojk, rapp och elektroniska beats. 

Musiken har gett henne en plattform i offentligheten, som hon inte tvekar att utnyttja. Framför allt har hon använt den när det kommer till Sveriges längsta gruvkonflikt, den om järnmalmsfyndigheten i Kallak, Gállok på samiska. 

Kritiken har varit omfattande mot det brittiska bolaget Beowulf Minings (genom dotterbolaget Jokkmokk Iron) gruvplaner - och alla led i processen har dragit ut på tiden.

Våren 2024 står konflikten dock inför ett möjligt avgörande, när det väntas en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om huruvida det var lagligt av den tidigare regeringen att ge bolaget så kallad bearbetningskoncession.

En över tio år lång väntan kan alltså vara över. Eller så blir beskedet ytterligare ett led i en fråga Maxida Märak sagt att hon tänker viga sitt liv åt... 

”Jag kan stå för vartenda ord”

I december 2023 uppträdde hon i På spåret med bandet Johnossi. De tolkade där ”Killing in the name” av Rage against the Machine.

Den ursinniga tolkningen gavs ännu mer tyngd av plagget Maxida Märak bar på scen, den traditionella samiska dräkten kolt. Ett plagg hon aktivt valt att inte bära på scen under många år.

Efter framträdandet fick hon frågan, i SVT, om varför hon nu till slut valde att ha på sig kolten. Hon gav inte något tydligt svar då. 

Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om budskapet hon ville framföra, hur det är att vänta på beskedet om gruvan - och om saknaden efter morfar Johan.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Söndagsintervjun
Ikke spilt