Facebook Pixel
Verden til forskel - DIIS podcast

Stiger og vandtønder er beviser i pirateriretssager

Den 6. november 2013 er det danske krigsskib Esbern Snare på patrulje i Aden-bugten ud for Somalias kyst. Kl. 6.14 får skibet besked om, at det kinesiske fragtskib Zhongji 1 bliver angrebet af pirater. Esbern Snare er mere end en dags sejlads fra angrebet. Men den 9. november får Esbern Snare endnu et nødkald om endnu et fragtskib, som er under angreb. Denne gang er det den danske olietanker Torm Kansas.
Esbern Snare sejler mod området og overvåger samtidig det enorme åbne havområde, hvor angrebene har fundet sted. De får et mistænkeligt hvalfangerskib på radaren. Skibet trækket en mindre robåd med påhængsmotor.
De danske frømænd bliver sendt afsted i speedbåd. De boarder hvalfangerskibet og anholder de 9 somaliske mænd ombord. På skibet finder de en tønde med brændstof til påhængsmotoren, en tønde med vand, et område hvor der kan laves mad, og flere tønder med brændstof til hvalfangerskibet.
De manglende fiskenet, vandtønderne og den store mængde brændstof er blandt de primære beviser for, at de somaliske mænd ombord var pirater og ikke bare fiskere.
Men er det nok til at blive dømt for pirateri, at man har sejlet på åbent hav med vand, brændstof og uden fiskenet?
Få svaret i denne udgave af Verden til Forskel, hvor seniorforsker Jessica Larsen fortæller om sin forskning i retsager mod formodede pirater.
Medvirkende: Seniorforsker Jessica Larsen
Tilrettelæggelse, vært og klip: Marie Barse
Vi har lånt lydklip fra Forsvaret
Verden til forskel - DIIS podcast
Ikke spilt