Facebook Pixel
Energistrategipodden

#238 - Linda-Maria Wadman, Plexigrid

Energistrategipodden
Energistrategipodden
Om man ska tro effektkommissionen behöver vi investera 945 miljarder kronor i elnätet fram till 2045. Samtidigt är det många som höjer rösten kring hur möjligt det egentligen är givet bristen på komponenter, råvaror och kompetens. Hinner och kan vi verkligen bygga ut elnäten i den takt som behövs? Vad är alternativet?

Några som har svar på det är Plexigrid som är ett svenskt-spanskt bolag inriktat på att leverera mjukvara för databeredning och beslutsfattande för elnäten. Genom att kunna höja nyttjandegraden i elnäten från 10 till 20% så tror man sig kunna bespara 30% av investeringsbehovet i elnätet. Bara genom att det används bättre och smartare. Dessutom kan man minska risken för avbrott och göra dem mer resilienta. I det här avsnittet problematiserar bolagets affärsutvecklingschef Linda-Maria Wadman förutsättningarna, behovet och vilka förändringar som behövs i styrning för att verkligen få fart på digitaliseringen av elnäten.

Marknaden för digitala tjänster för elnäten växer mycket med många spelar från flera delar av värdekedjan som vill vara med. Olika länder i Europa har kommit längre än Sverige när det kommer till att skapa förutsättningar för sådana affärer. Det privata kapitalet har sett potentialen och investerar nu friskt i företag som kan lösa elnätens behov av mer komplexa avtal och hantering av näten. Den här europeiska trenden driver på för att elnäten ska ändra sin affärsmodell och ställer samtidigt krav på att myndigheterna ändrar förutsättningarna för den.

Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
Energistrategipodden
Ei soiteta